Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Óvodai szociális segítés

Koósné Kocs Dorottya vagyok, óvodapedagógus és gyógypedagógus. 2018  augusztusa óta dolgozom a BÁRKA Kőbányai Humánszolgáltató Központnálfejlesztőpedagógusként.

Ez a tevékenységem 2018 novemberében egészült ki az óvodai- iskolai szociális segítő tevékenységgel, melyet helyettesítésben látok el a Gyöngyike Óvodában, valamint 2 másik kerületi óvodában.

Az óvodában úgynevezett prevenciós tevékenységet végzek, ami megelőzést jelent. Ez az óvodába járó gyermekek és családjuk segítését jelenti olyan módon, hogy lehetővé váljon számukra az egészséges, kiegyensúlyozott egyéni és családi életvitel kialakítása, segítséget kapjanak szociális, anyagi vagy pszichés nehézségeikben, ezzel párhuzamosan pedig megelőzhető legyen a gyermekek veszélyeztetettsége. Emellett feladatom az óvodai dolgozók támogatása valamint a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének segítése is.

Az óvodában végzett munkám során rendszeresen látogatom a csoportokat, igyekszem sok időt fordítani a gyerekekkel való közös játékra, ezzel segítve egymás megismerését. A csoportok látogatása idején az óvodapedagógusokkal is konzultálok, ennek során a szakmai támogatás mellett aktuálisan felmerülő nehézségekről egyeztetünk.  

A csoportlátogatások mellett részt veszek csoportfoglalkozások szervezésében és megvalósításában. Jelenleg az óvoda pszichológusával együttműködve Bátorító csoport keretein belül foglalkozunk a szorongás témakörével.

A szülők számára heti rendszerességgel biztosítok fogadóórát. Ennek során bátran kereshetnek az óvodában felmerülő problémákkal, gyermeknevelési kérdésekkel, családon belüli nehézségekkel, szociális vagy anyagi problémákkal, tehát gyakorlatilag minden olyan helyzetben, amelyben úgy érzik, elakadtak és külső segítségre van szükségük. A konzultációkon a szülőkkel körbejárjuk az aktuális nehézséget és közösen végiggondoljuk a megoldási lehetőségeket. 

A szülők az egyéni fogadóórákon kívül találkozhatnak velem a számukra szervezett előadásokon és szülői fórumokon is, melyeken elsősorban gyermeknevelési kérdéseket járunk körbe.

Személyesen szerdán 8:00-11:00- ig vagyok elérhető  az óvodában, emellett bármikor megkereshetnek a kocsdorottya@bkhk.hu e-mail címen, illetve a 06 30 388 11 95 telefonszámon, valamint szükség esetén az óvodapedagógusokon és az óvoda vezetőjén keresztül is.
 

Kőbányai Gyöngyike Óvoda

Óvodavezető: Mátyusné Szabó Beáta

1101 Budapest, Salgótarjáni út 47.